MAGVETŐ

Református Általános Iskola és Óvoda

Óvodánk

 Múltunk

1992 augusztusában indította a Gyulai Református Egyházközség - visszakapott szentpálfalvi, volt iskola épületében - óvodáját. Két részben osztott csoportban 40 gyermek nevelését 3 óvónő és 2 dajka biztosította. Az épület állaga és a berendezések állapota nem volt bizalomgerjesztő. A Tiszántúli Református Egyházkerülettől kapott támogatásokból apránként új ruhát kapott az épület, sikerült a bútorokat is modern, esztétikus, fa bútorokra cserélnünk.

1994 szeptemberétől mindkét csoportunkban bevezettük az osztatlan (vegyes életkorú) gyermekösszetételt. A keresztyén nevelést kiegészítendő, az egyik csoport természet- és környezetvédelemmel (fő hangsúly az Isten által teremtett világ védelmén és helyes hasznosításán van), a másik csoport néphagyományőrzéssel kezdett el foglalkozni (fő hangsúly a nemzeti öntudat kialakításán, és a keresztyén ünnepkörökhöz kapcsolódó magyar néphagyományok megismerésén van).

Folyamatos problémát jelentett, hogy óvodánk Gyula városának külvárosi részén helyezkedik el, nehezen közelíthető meg tömegközlekedési eszközökkel, így elsősorban a körzetben lakó gyermekekre-szülőkre számíthattunk, mint „óvodahasználókra”. 1995 nyarán egy német testvérgyülekezettől kaptunk egy mikrobuszt. Ez nagy segítség volt számunkra, hiszen így mindazon családok, akik óvodánk nevelését és szolgáltatásait igényelték, de nem tudták megoldani a közlekedési problémáikat, lehetoséget kaptak gyermekeik majdnem háztól-házig történő szállítására. Jelenleg a város egész területén jár kisbuszunk, adott megállóhelyekkel, melyeket az év elején felmért szülői igények alapján alakítunk ki. A hozzánk járó gyermekek fele használja nap mint nap a mikrobusz szolgáltatását. A buszt a Magvető Református Általános Iskolával közösen tartjuk fenn; nemcsak az óvodások, hanem az iskolások mindennapi szállítását is ezzel oldjuk meg. Mivel a kisbuszt kinőttük, ezért 2001 őszén egy nagyobbra cseréltük.

1997 szeptemberében indítottuk harmadik csoportunkat (nagycsoportos korú gyermekekkel), óvodaiskolai programmal, melynek lényege: a leendő első osztályos tanító egy évig a nagycsoportban dolgozik, óvodapedagógusként. (A programot a Magvető Református Általános Iskolával együttműködve indítottuk).

A tárgyi feltételek megteremtése 1997 óta érlelődött, így 2000 februárjában tudtunk beköltözni új óvodaépületünkbe.