MAGVETŐ

Református Általános Iskola és Óvoda

Hírarchívum

Pályaorientációs nap

2019.11.11.

 2019. október 11-én iskolánkban pályaorientációs napot tartottunk. Ezen a napon tanítás helyett tanulóink különböző szakmákkal ismerkedtek meg, hogy a továbbtanulás kapujában könnyebb legyen majd dönteniük. Minden osztály a saját igényeinek megfelelően választott programot.
Az alsó tagozatosokhoz állatorvos, gyógytornász, pizzasütő vállalkozó, személyszállítással foglalkozó vállalkozó látogatott el, hogy bemutassa mindennapi tevékenységét a kíváncsi gyerekeknek.
Több évfolyam látogatott el az Erkel Ferenc Emlékházba, a Diti pékségbe, a postahivatalba, a cukrászdába, a könyvtárba és a városi piacra szakmamegismerés céljából. Délután a tantermekben a régi mesterségekről néztek kisfilmet, mellyel kapcsolatban izgalmas feladatokat, rejtvényeket oldottak meg. A felső tagozatosok programjában szerepelt a Gyulahús Kft.-nél tett látogatás, ahol a szárazáru készítését láthatták az előkészítéstől a csomagolásig. A program termékkóstolóval zárult. A Gyulai Fafém Bútor Zrt. jóvoltából megtekinthették a gyerekek, hogyan készül a valódi fa, illetve laminált bútor. A hatalmas csarnokok, műhelyek bejárása közben több mint húsz szakma mindennapjaiba nyertek bepillantást úgymint asztalos, hegesztő, esztergályos, varrónő, kárpitos, gépkezelő, informatikus, karbantartó, villanyszerelő, festő.
A gyulai Thomas kisvonaton tett körutazáson diákjaink a mozdony-és buszvezetői, vállalkozó szakmával találkozhattak. A postai ügyintéző és az informatikai rendszerüzemeltető feladatokkal is kapcsolatba kerülhettek gyakorlati példákon át. Látogatást tettek a Gyulai Posta épületében, a hivatali munkába pillanthattak bele. Ezután régi, irodai eszközöket próbálhattak ki (pecsét, régi telefon, kürt). A Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházának Élelmezési osztályán is jártak, ahol az éttermi mester, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Gyula és Környéke Régiójának elnöke mutatta be képekben munkáját. Speciális szalvétahajtogatás gyakorlására is volt lehetőség. Ugyanezen a helyszínen hallhattak az orvos, a gyógytornász és az ápolók munkájáról. Nyolcadik évfolyamosaink a „Nyitott Bíróság” programon a Gyulai Törvényszék munkájába kapcsolódhattak be. Jogismereti előadásra is lehetőség nyílt, megismerték az alapvető bűnügyi, polgári jogi és ehhez kapcsolódó családjogi szabályokat. A Gyulai Rendőrkapitányságon a bűnügyi és a rendészeti osztály munkáját mutatták be végzőseinknek. A Gyula Televíziónál tett látogatás alkalmával a gyermekek kipróbálhatták magukat hírfelolvasóként.
A pályaorientációs nap olyan sikeresnek bizonyult, hogy még az idei tanévben egy-egy osztály további programokat szervez pl. népművész meghívásával, különböző szakmákat bemutató középiskolába tett látogatással.

 

(fotók)

 

László Olga

Országos Tanulmányi Verseny Debrecen

2019.10.25.

 2019. október 25-én 18 tanulóval vettünk részt a Református Iskolák XXIII. Országos Tanulmányi Versenyén Debrecenben, a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskolában. A nagyszabású találkozón 27 iskola 350 versenyzője mérkőzött meg egymással több tantárgyból.
A megnyitó ünnepséget a Debreceni Református Nagytemplomban tartották, ahol Szilágyi Tamás, a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola lelkésze hirdette Isten igéjét. A megmérettetés fáradalmait egy kis városnézéssel pihenhették ki diákjaink, amelyet az izgalmas eredményhirdetés követett.

  •  A legeredményesebben Baráth Johanna (4/a) és Majláth Szófia (4/b) szerepelt, akik II. helyen végeztek a 3-4. osztályosok versenyében, Bibliaismeretből, ahol Jézus csodatételeinek ismeretéről adhattak számot tudásukról.

  • a 7-8. évfolyamosoknál német nyelvből IV. lett Lakatos Panna (7/b), Poczik Rózsa (7/b), valamint Bodó Sára Boróka (3/a) rajzból.

  • V. helyezett lett Dalacsi Milán, Poczik Lili (2/b) Szépirodalmi szövegértés - nyelvi játékok területen.

  • VIII. lett matematikából Timár Marcell (7/a).

  • IX. helyezettek lett: Baráth Timóteus (6/a) osztályos diákunk matematikából, a 7-8. évfolyamosok angol nyelvi versenyében Schreyer József (8/a), Szabó Dániel (8/a), a 3-4. évfolyamosok komplex tanulmányi versenyében Herdeló Bíborka (3/a), Kiss Kamilla (4/a), valamint Bordé Sára Borbála (4/a) rajzból.

  • Pataky Lídia (5/a) matematikából X. helyen végzett.

  • XI. helyezett lett: az 5-6. évfolyamosok angol nyelvi versenyében Nagy-Marton Maja (6/a), Sztán Ivett (6/b).

  • XII. helyen végzett Baráth Salamon (8/a) a 8. évfolyamosok versenyében matematikából.

 

 

 

 

Oktober Fest

2019.10.25.

Immár hetedik alkalommal rendeztük meg 2019. október 25-én a Magvető Református Általános Iskolában az Oktober Fest elnevezésű német versenyt. A vetélkedő célja a közösségépítés, a német hagyományok őrzése, megismertetése. A felső tagozatosok 3 fős csapatokban versenyeztek. Előzetes feladatként plakátot készítettek az egészséges életmód témakörében, melyet a vetélkedőn bemutattak, majd szövegértés és activity következett.
Köszönjük szépen ezúttal is Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának, azon belül Mittag Mónikának, a verseny anyagi támogatását.

Eredmények:
I.   helyezett: roter Apfel:            Aradszki Anna 6.b,   Bondár Nikolett 6.a, Cseresznyés Petra 6. a,
II.  helyezett: vergifteter Apfel:   Cséffán Csenge 6.a, Jova Málna 6.a, Varga Lilla 6.a
III. helyezett: geschickter Apfel: Gamperl Anna 5.b,   Papp Fanni 5.b, Szőke Kata Panna 5.b

 

(fotók)


Bondárné Kricsmarik Ildikó és Orojánné Kis Csilla

szervezők

Papírgyűjtés

2019.10.22.


Az iskolánkban, ebben a tanévben is megszerveztük a papírgyűjtést. Diákjaink szorgos munkájának eredménye az 5167 kg papír. Az osztályok között meghirdetett verseny első helyezettjeinek jutalma egy-egy torta volt. A verseny eredményei az alábbiak:

Alsó tagozatban:
III. 1. a osztály
II.  2. a osztály
I.   3. b osztály


Felső tagozatban:
III. 5. b osztály
II.  7. b osztály
I.   6. a osztály

Gratulálunk a győzteseknek! Megköszönjük a papírgyűjtésben résztvevők munkáját!

 

Erkel Ferenc Szakmai Nap

2019.10.21.

 2019. október 21-én délután húsz 8. évfolyamos diákunkkal részt vettünk az Erkel Ferenc Gimnázium Szakmai Napján, ahol a Fibonacci-sorozatról és spirálról, az arab matematikáról, az aranymetszésről hallhattunk érdekes előadásokat tehetséges középiskolás diákok előadásában. A prezentációk meghallgatása után diákjaink csapatversenyen vehettek részt, ahol játékos matematikai feladatokat oldhattak meg 4 fős csoportokban.

Nagy örömükre iskolánk Appolóniusz nevű csapata I. helyezett lett, tagjai: Baráth Salamon, Schreyer József a 8.a osztályból és Freiberger István László, valamint Ilyés Luca a 8.b osztályból. 

Gratulálunk szép teljesítményükhöz!

 

Országos Természettudományi Verseny

2019.10.18.

 Mezőtúri Országos Verseny

Mezőtúron 2019. október 18-án megrendezésre került a kilencedik Benkő Gyula Komplex Országos Természettudományi Verseny, melyre országos szinten 21 csapat nevezett be.

Iskolánkat két csapat képviselte, 3-3 tanulóval.

Csapattagok:
   Szabó Dániel    8.a
   Timár Marcell    7.a
   Bondár Nikolett 6.a
Ez a csapat az előkelő VII. helyezést érte el.  Az eredményes munkájukért oklevelet, könyvjutalmat és emlékplakettet vehettek át.

A másik csapat tagjai:
   Oláh Botond         8.b
   Perlaki Barnabás 7.a
   Faragó Luca        6.a
A három tanulót emléklappal jutalmazták.

Gratulálunk a diákoknak és a felkészítő pedagógusoknak a szép eredményért!

 

Okostáblák is közvetítik a tudást a Magvetőben

2019.10.16.

 "...mindenért hálát adjatok, mert ez Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra."

(1 Thessz 5,18)

 

Iskolánk a Digitális környezet a köznevelésben (EFOP 3.2.3-17) című pályázat keretein belül 3 db új interaktív táblához jutott. Az okostáblák felszerelésre és beüzemelésre kerültek a legkisebbek tantermeibe, így most már iskolánk majdnem minden osztálya rendelkezik digitális táblával.
A tanárok és diákok nagy örömmel vették birtokba és lelkesen használják az új eszközöket.
Néhány gondolat az pedagógusok és gyermekek részéről:

„Öröm és hála járta át szívünket, mikor értesültünk az elnyert pályázat híréről…
Előnye nap, mint nap észlelhető. Nagyban segíti oktatói munkánkat, színesíti az órai tananyagot, felkelti a gyermekek érdeklődését, játékosabbá, élvezetesebbé teszi a tanórákat. Még a szabadidő kitöltésekor is használatban van: a zenehallgatás, a régi mese. és bábfilmek segítenek a lecsendesedésben, a ráhangolódásban. Mint egy új kis osztálytársat, úgy fogadtuk magunk közé. Hála és köszönet érte.”

"Nagy meglepetés fogadta egy szeptemberi reggelen az iskolába érkező gyerekeket. A tanterembe interaktív táblát szereltek fel.
Azóta az eszköz mindennapjaink részévé vált. Tankönyveink, munkafüzeteink megvannak letölthető változatban is; így óriási segítség a magyarázatoknál, hogy az adott oldalakat a gyerekek kivetítve is látják maguk előtt.
A munkafüzet digitális táblán megjelenített lapjaira a pedagógus és a gyerekek is írhatnak a táblához tartozó tollal.
A beépített hangszóróval, internet hozzáféréssel hanganyagok, kisfilmek lejátszására is alkalmas az eszköz. Sok új lehetőség tárult elénk ezzel a technikai újítással.”
Megkérdeztük a gyerekeket, miért jó, hogy van interaktív táblánk.

☺” Tanulhatunk vele. Sok mindent megtudhatunk rajta. Játszhatunk rajta „agygondolkodtató” játékot.”
☺ „Azért, mert érdekesebbek az órák. „Stikeez” feladatok is vannak rajta.”
☺ „Mert játékos feladatok vannak rajta. Hallgathatunk rajta zenéket.”
☺ „Segít nekünk a tanulásban.”
☺ „Nagyobban látom a betűket és a számokat.”
☺ „Azért, mert sokat segít nekünk.”
☺ „A tanító néninek könnyebb elmagyarázni a tananyagot. Jobban lehet tanulni.”
☺ „Tudunk tanulni és egyben filmet nézni is.”
☺ „Azért, mert jó kis feladatok vannak benne.”

Iskolánk évek óta használ interaktív táblákat az oktatásban, a pályázatnak köszönhetően a jövőben még több diák élvezheti az okostábla előnyeit.

 

 

 

 

Papírgyűjtés

2019.10.12.

 

Bolyai Matematika Csapatverseny

2019.10.11.

 2019. október 11-én iskolánk 10 csapata, összesen 40 diákunk vett részt a Bolyai Matematika Csapatverseny megyei fordulóján. Itt nemcsak a felkészülés során szerzett tudásukat mutathatták meg, hanem azt is, hogy a csapattagok mennyire tudnak összedolgozni és megoldani a meglehetősen nehéz feladatokat.
Iskolánk diákjai nagyon szépen szerepeltek:
a 6/a osztályosok „Kockasajtok” csapatát az elért pontszámuk alapján meghívták a díjkiosztó ünnepségre. A csapat tagjai: Baráth Timóteus, Bondár Nikolett, Jova Málna és Varga Lilla. Az ünnepélyes eredményhirdetésen örömmel vettük tudomásul, hogy a csapat a 6. helyen végzett 58 csapatból.
Ezen kívül még két csapat is az első 10 csapat között végzett:
a 3/a osztályosok csapata, a „Matek Makik” 1 ponttal maradt le arról, hogy meghívást kapjon a díjkiosztó ünnepségre, a csapat tagjai: Bodó Sára Boróka, Herdeló Bíborka, Móricz Dániel és Pocsay Levente Gábor. Ők 7. helyen végeztek 43 csapatból.
A 8. évfolyamosok „Marci lovagjai” elnevezésű csapata a 9. helyen végzett 37 csapatból, tagjai:
Baráth Salamon, Egri Zsombor, Látkóczki Lilla és Szabó Dániel.

A szép helyezéseken túl büszkék vagyunk arra is, hogy mindhárom csapat a saját évfolyamában a legjobb gyulai csapat lett. Bár nem minden diákunknak sikerült az első tíz helyezett közé kerülnie, de a felkészülés során sok ismerettel gyarapodtak, igyekeztek a legjobb tudásuk szerint felkészülni erre a megmérettetésre, és ügyesen helyt álltak.


Minden versenyző tanulónak gratulálunk, további eredményes versenyzést kívánunk tudva azt, hogy egyedül Istené a dicsőség!

 

Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat

2019.10.09.

Iskolánk tanulója Schriffert Zille az idén 5 alkotást küldött a XIII. Országos Gyermek – és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatra. A Dél – Alföldi régióban a zsűri tagjai II. hellyel értékelte a népi ékszereket, és továbbjutatta az országos megmérettetésre is.

Népmese Napja Verseny Rajzpályázat

2019.10.04.

 Október 4-én a püspökladányi Erőss Lajos Református Általános Iskola által megrendezett "Népmese Napja Verseny Rajzpályázatán" iskolánk két tanulója, Breznyán-Tokai Szilvia 4.a osztályos tanuló arany minősítést, Hevesi Borka 5.a osztályos tanuló bronz minősítést ért el alkotásával.

Isten áldása legyen további munkájukon! 

Pályaválasztási vásár

2019.10.02.


A Békés Megyei Kormányhivatal szervezésében 2019. október 2-án iskolánk 8. évfolyamos tanulói Pályaválasztási börzén vettek részt a Csabaparkban.
A helyszínen jelen voltak: Békés megye középfokú oktatási intézményei, a megye felsőoktatási intézményei, a térség meghatározó munkáltatói, és a pályaválasztásban segítséget nyújtó szervezetek.
Diákjaink a kormányhivatal dolgozói által szervezett tárlatvezetésen ismerkedtek meg az általuk választott szakmákkal, az aktuális képzési kínálattal, majd egyénileg is körbejárhatták a kitelepült iskolák standjait. Nagyon hasznos délelőttöt töltöttünk el.

Idősek Világnapja

2019.10.01.

Október 1. az Idősek Világnapja. Ebből az alkalomból - immár hagyományosan - iskolánk énekkarának 20 fős csapata a Fővárosi Idősek Otthonában és a 7. Sz. Idősek klubjában örvendeztette meg az idős embereket versekkel, énekekkel, hangszeres játékkal.

Zene világnapja

2019.10.01.

A zene minden szomorúságunknak, minden örömünknek hangot ad. Senki számára nem kell lefordítani. Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin hegedűművész kezdeményezésre emelte október 1-jét A Zene Világnapja rangjára. A hegedűművész szerint az ezerarcú muzsikát megismernünk azért fontos, mert közelebb hozza egymáshoz az embereket és a kultúrákat.
A Zene világnapjára emlékeztünk a hétfő reggeli áhítaton 8. a osztályos tanulóink segítségével.

Diótörő mulatság

2019.09.27.