MAGVETŐ

Református Általános Iskola és Óvoda

Hírarchívum

Iskolába hívogató

2019.02.26.

 

Híreink

2019.02.26.

Fenntarthatósági témahét
 

A környezet védelme és a fenntarthatóság érdekében egyre több civil, szervezet és önkormányzat tesz lépéseket, kezdeményezéseket. Globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás. Ezek a veszélyek fenyegetik Földünket, ha gyorsan nem változtatunk szemléletünkön és magatartásunkon.
A szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak, épp ezért fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a téma fontosságát és felfigyeljenek személyes érintettségükre, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért.
(www.fenntarthatosagi.temahet.hu)

A program keretein belül csatlakoztunk a TeSzeddd mozgalomhoz is, megtisztítottuk a hulladékoktól iskolánk udvarát és utcafrontjait 5. évfolyamos diákjainkkal.

 

 

 

Hungarikumok

A Békés megyei önkormányzat 2019. március 13-án Békéscsabán szervezte meg a „Békés megye kincsei” elnevezésű, Hungarikumokkal foglalkozó verseny megyei fordulóját. Ide a városi forduló megnyerése után került be csapatunk, melyen elméleti és gyakorlati feladatok során a megye 8 másik járásából érkezett csapatokkal versenyezhetett. A csapat tagjai Baráth Salamon, Nagy Dóra, Ilyés Luca és Izsó Balázs 7. évfolyamos tanulók voltak, akik sok munkát fektettek be e versenyre való felkészülésre, hiszen rengeteg olyan információt kellett megtanulniuk, melyek egyáltalán nem szerepelnek az általános iskolás tananyagban. A rendkívül szoros versenyben végül a 3. helyet szerezték meg rengeteg tudással és szép nyereményekkel gazdagodva. Gratulálunk nekik!

Zrínyi Ilona matematika verseny megyei fordulója

Február 15-én került megrendezésre - a Dürer Albert Általános Iskolában - a XXX. Zrínyi Ilona matematika verseny megyei fordulója, melyen iskolánk 32 tanulója vett részt. A díjkiosztó ünnepséget március 5-én rendezték meg, ahová minden évfolyamról az első 15 helyezett diákot hívták meg, iskolánkból 3 tanulót: Pocsay Levente Gábort a 2.a osztályból, Perlaki Barnabást és Timár Marcellt a 6.a osztályból.
Nagy örömmel vettük tudomásul, hogy Levente megyei 1. helyezést ért el, így képviselheti megyénket április végén, az országos döntőn, Szombathelyen. A másik két fiú is nagyon szép eredményt tudhat magáénak. Perlaki Barnabás megyei 9. és Timár Marcell megyei 11. helyezett lett.
Több diákunk teljesítménye is megközelítette azt, hogy meghívást kapjon a díjkiosztó ünnepségre, őket is szeretném megemlíteni:
Varga Lilla az 5.a osztályból 16.
Szabó Dániel a 7.a osztályból 17.
Egri Zsombor a 7.b osztályból 24.
Látkóczki Lilla a 7.b osztályból 25.
Bondár Nikolett az 5.a osztályból 29.
A versenyen értékelik a csapatokat is, ennek lényege, hogy minden iskola minden évfolyamán kiszámítják az első három legjobb eredményt elért tanuló összpontszámát és ezek alapján is rangsort állítanak fel az iskolák között.
Ebben az évben több csapat is bejutott az első 6 hely közé: 6. helyen végzett az 5. osztályosok csapata: Varga Lilla, Bondár Nikolett és Baráth Timóteus, 4. helyezett lett a 7. évfolyamosok csapata: Szabó Dániel, Egri Zsombor és Látkóczki Lilla.
Gratuláció illeti ezért minden versenyző diákunkat és felkészítő tanárukat! Tudva azt, hogy egyedül Istené a dicsőség.
 

CIFRA PALOTA-NAPOK AZ ÓVODÁNKBAN
Benedek Elek Só című meséje alapján

A hét célja volt, hogy élménnyel gazdagodjanak a gyermekek. Az életkori sajátosságaikat figyelembe véve pedig különböző szerepjátékokban is részt vettek a kicsinyek. A hétfői napon ismerkedtek meg a gyermekek a kiválasztott mesével. Kedden a Kánai menyegző történetéről hallottak, ahol Jézus csodát tett. Szerdán ékes koronák, pajzsok és kardok készítésével foglalatoskodtak. Továbbá minden apróság elkészítette a maga „Cifra palotáját”. Ezen a napon a móka tovább folytatódott az Aprók Táncházával, melyet Horváth Péter néptáncpedagógus vezetett. Az alakalomra az óvodából már elballagott iskolások is eljöttek, akik táncuk bemutatásával színesítették a napot. Csütörtökön Pepe Manó Bőrönd Meséit tekintették meg egy izgalmas interaktív gyermekműsor keretén belül. A hét egy Lovagi tornával és Királyi lakomával zárult, ahol minden lovag összemérte rátermettségét, valamint a hercegnők is bebizonyították bátorságukat. A keddi és pénteki napokon az „apróságok” kedvük szerint öltözködtek az alkalomhoz illően.
 

Rajzpályázatok

2019.02.24
A Benkő István Református Ált. Isk. és Gimnázium "Tűz a Bibliában " c. rajzpályázatán Schriffert Zille 6.a osztályos tanuló 3. helyezést ért el.

2019.03.10
A Békés Megyei Rendőrkapitányság "Közlekedésbiztonság gyermekszemmel" c. megyei rajzpályázatán
Almási Béla 4.a,
Balogh Anna 5.a,
és Deák Kata 6.b
osztályos tanulókat díjazta a zsűri.

 

Gombfoci Bajnokság


2019. február 28-án rendezték meg a III. Albert Flórián Gombfoci Bajnokságot az Esély Pedagógiai Központ Pánczél Imre Tagintézményében. A rendezvény és egyben verseny célja az volt, hogy a város általános iskolái körében népszerűsítsék a gombfocit, valamint a fogyatékos gyermekek integrációját elősegítsék.
Intézményünk tanulóink szép sikereket értek el: Schriffert Zille 6.a I. helyezés, Kovács Hédi 4.b II. helyezés, Bánhidi Tamás Bendegúz 4.b I. helyezés és Balogh Zsolt 6.a II. helyezés

Gratulálunk az elért sikerekhez!

Gyulai Református Iskoláért Alapítvány jótékonysági estje

2019.március 2-án több mint 160 vendég jelent meg a Gyulai Református Iskoláért Alapítvány jótékonysági estjén.
Egykori diákjaink: Juhász Áron és Varga Dániel táncos társaik társaságában táncbemutatójukkal, Kallós Eszter 6.a osztályos tanulónk éneklésével teremtette meg a jó hangulatát rendezvényünknek.
Köszönjük a szülőknek, támogatóinknak, hogy jelen voltak, vagy támogatójegyek vásárlásával, tombolatárgyak felajánlásával s más segítséggel hozzájárultak rendezvényünk sikeréhez. Az est bevétele meghaladta a 400ezer forint. Köszönjük!
 

 

Zsoltár-és népdaléneklő verseny


2019. február 27-én rendeztük meg iskolánkban az Országos Református Éneklőverseny iskolai fordulóját. A versenyen 1-8. évfolyamig összesen 134 tanuló vett részt. A versenyzőknek egy református énekeskönyvi zsoltárt és egy népdalt kellet elénekelniük.
Az évfolyamonként első helyezett diákok képviselik iskolánkat április 5- én Budapesten, az országos énekversenyen. Gratulálunk a szép eredményekhez, további sikeres felkészülést kívánunk!

1. évfolyam
különdíj:
Bohn Eszter
Majláth Olívia
Piros Zsombor
III. helyezés
Medovarszki Sára
Metál Eszter
Kovács Tekla
II. helyezés
Kocsis Lilla
Nyári Bálint
Rajniczer Janka
I. helyezés
Bakucz Panni
2. évfolyam
különdíj
Boros Petra
III. helyezés
Pocsay Levente
Mezei Eszter
Herdeló Bíborka
I. helyezés
Móricz Dániel
Balázs Nimród
Tyukodi Abigél
I. helyezés
Dodó Sára Boróka

3. évfolyam
különdíj:
Soós Beatrix
II. helyezés
Oroján Csilla
Dékány Márk László
II. helyezés
Breznyán- Tokai Szilvia
Baráth Johanna
Kiss Kamilla
I. helyezés
Majláth Szófia

4. évfolyam
különdíj:
Szommer Liliána
Gesztner Sára

III. helyezés
Barta Sára
Pintér Petra
II. helyezés
Borbély Fanni
Kallós Ágnes
I. helyezés
Pataky Lídia

5. évfolyam
különdíj:
Sztán Ivett
Aradszki Anna
Faragó Luca
III. helyezés
Miksi Kincső
II. helyezés
Solymoskövi Benjamin
I. helyezés
Cséffán Csenge

 

6. évfolyam
különdíj
Balázs Márk
III. helyezés
Schriffert Zille
Kiss Alexa
II. helyezés
Gál Rebeka
Csordás Orsolya
I. helyezés
Kallós Eszter

7. évfolyam
különdíj
Kura Tamás
Egri Zsombor
III. helyezés
Habóczki Enikő
II. helyezés
Solymoskövi Krisztofer
I. helyezés
Balázs Orsolya Adél

8. évfolyam
II. helyezés
Kovács Krisztián
I. helyezés
Timár Rebeka

 


 

Rendhagyó történelemóra 

Február 22-én pénteken egy „rendhagyó történelemóra” keretében a második világháború környékbeli történéseiről hallhattak a nyolcadikosok. A „PATINA” Hely- és hadtörténeti Kutató Egyesület szervezésében a tanulók nem csak a harcokkal és a történelmi eseményekkel, hanem pár relikviával is megismerkedhettek, a „bátrabbak” felpróbálhatták a katonai sisakokat is. Kuriózumként orosz levéltárból származó korabeli katonai térképek és egy Gyulán kilőtt magyar Nimród páncélos gépágyú fényképe is bemutatásra került. Igaz, hogy minden háború borzalmas, de bízunk benne, hogy a hallgatóságban azért szép emlékként marad meg az előadás. Az előadást tartotta: Wittmann Attila.

 

-

2019.02.26.

Magvetős sikerek a Wass Albert Országos Vers- és Prózamondó Versenyen

A törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskola 2019. február 22-én pénteken 8. alkalommal rendezte meg a Wass Albert Országos Vers- és Prózamondó Versenyt. A megmérettetésen 22 település 27 iskolájából mintegy 100 tanuló vett részt. Intézményünket öt gyermek képviselte a színvonalas versenyen, akik közül hárman I. helyezést értek el a saját korcsoportjukban: Herdeló Bíborka 2.a, Csordás Orsolya Csenge 6.b és Freiberger István 7.b. Mindhárman egy-egy 80.000 Ft értékű ösztöndíjban is részesültek.
Pintér Petra 4.b és Polgár Zoé 5.a is ügyesen helytállt.
A hagyományokhoz híven a verseny jelképével, egy kerámia almával térhettünk haza.
Hálatelt szívvel gratulálunk tanulóinknak és felkészítőiknek!

 

Magyar Parasport Napja


Iskolánk 4.b osztályos tanulói a Magyar Parasport Napja alkalmából érzékenyítő programon, játékos sportvetélkedőn vettek részt az Esély Pedagógiai Központ Pánczél Imre Tagintézményében azzal a céllal, hogy a fogyatékkal élők és ép gyermektársaik elfogadják és elismerjék egymást, közelebb kerüljenek egymáshoz a sport segítségével.

-

2019.02.26.

 Bolyai Természettudományos Csapatverseny körzeti fordulója

 

2019. február 8-án, Békéscsabán került megrendezésre a Bolyai Természettudományos Csapatverseny körzeti fordulója, melynek a Petőfi Utcai Általános Iskola adott otthont. Iskolánkat az alábbi csapatok képviselték:

6. évfolyamról:

Vad Almák: Schiffert Zille
Sárosi Veronika
Kallós Eszter
Szappanos Emma Vad Gesztenyék:
Mihály Márk
Kovács Barnabás
Varga Viktória
Kiss Alexa Örökzöldek: Ribár Nóra
Poczik Rózsa
Csordás Orsolya
Gál Rebeka

7. évfolyamról:

Csodabogyók: Lipcsei Emese
Látkóczki Lilla
Ilyés Luca
Szappanos Katalin

Mind a négy csapat versenyzői a közép mezőnyben végeztek, szép helytállással.